Tuesday 24 May 2016

SEMPERIT DAHLIA GOLD



Bahan

1 ketul butter 250gm
1 penutup esen ros
1/2 cawan gula ising
2 sudu makan tpg gandum
1 cawan tpg kastad
2 1/2 cawan tpg jagung
ceri merah


cara:


- butter + gula+ esen ros kacau rata dgn senduk hgga rata jgn kembang.
- masukkan tpg gandum+ tpg kastard.kacau sebati.
-masukkan tpg jagung sedikit2 ..smpi jadi doh lembut.
-boleh terap n letak hiasan ceri merah.
-bakar suhu 160-170cc api atas bwh 25 minit ikut oven anda.


tips:


1 .butter biar suhu bilik dh lembut boleh guna.jgn terlalu lembik nnt berminyak biskut akan kembang.
2. kacau guna senduk aje..JANGAN guna mixer.
3. adunan doh memang lembek utk mudah terap dgn acuan.kalau keras sakit jari ..kelopak bunga xlawa.
4. cepat terap semperit kerana jika lambat doh cpt keras.




No comments:

Post a Comment